Franciscus terug op zijn oude plaats

Renovatie

"In 1988 wordt het hoofdgebouw grondig gerenoveerd. De 'tram', de overdekte gang tussen het hoofdgebouw en de kapel wordt afgebroken. Het Franciscusbeeld dat vanaf de aanvang van Assisië hoop op de voorgevel van het hoofdgebouw troont, wordt, naar gezegd per ongeluk, door een verkeerde manoeuvre met een stalen balk, van zijn sokkel geduwd en breekt in 3 stukken. de verpleger Simon Buist komt diezelfde avond de restanten ophalen en laat het beeld provisorisch maken. De gehavende Franciscus krijgt voorlopig een plaats in de tuin van woonvoorziening de Buunders.

De verontwaardiging is groot als het beeld niet meteen gerestaureerd wordt. Pastor Wouters plaatst hoog boven de hoofdingang een grote Franciscusfiguur van tempex, die daar blijft staan tot de verbouwing klaar is. Op verzoek van de directeur haalt hij deze Franciscus dan naar beneden. Dré van Keulen maakt met bewoners van de creatieve activiteitengroep honderden gipsen Franciscusbeeldjes, breekt ze middendoor en deelt de stukken tijdens de carnavalsoptocht van 1989 als protest uit aan de kijkers. Ook laat hij op elke werkplek van locatie Biezenmortel een heel beeldje bezorgen.

Drieëneenhalf jaar later wordt het beeld door de technische dienst gerestaureerd. Met degelijke lijm wordt het hoofd weer op de romp gelijmd en de borstpartij op het onderlijf. Sjef van der Steen, de schilder die al bijna een halve eeuw elk jaar vóór Kerstmis de grote gipsen kerstalbeelden nakijkt en waar nodig repareert, boetseert op het kruisbeeld, dat Franciscus in zijn handen draagt, een nieuw hoofdje van Jezus. Het beeld wordt stevig in de verf gezet en uiteindelijk naast de kapel op een hardstenen sokkel geplaatst, waar het tot op de dag van vandaag dit religieuze gebouw bewaakt."

Uit "De paus is de afgod van Jezus, 100 jaar geestelijke zorg rond de Franciscus Kapel op Landpark Assisië", door Peter Wouters.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License